Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2019 09:14 - Дано "не"!
Автор: chaikata Категория: Политика   
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2019 09:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Сценарий за късометражен филм /Дано „не“!/

 

Черен екран. Надписи:

„2042 година. България. Население 5 милиона и 200 хиляди. Столица - София. Население 4 милиона. Министър председател - Станислав Трифонов.“

Панорама на града. Приближаваме към централната градска част. Масивна сграда. Надписи:

„7-мо общообразователно училище „Кристиан Талев – Криско“. 10-ти „в“ клас. Брой на учениците – 47. Разпределение по етноси: роми – 31, българи – 8, китайци – 5, сирийци - 2, англичани – 1.“

Кадърът минава през отворения прозорец и се озоваваме в класната стая. Младежите седят по овехтели дървени чинове. Надписи:

„Чрез реформа на просветното министерство са премахнати началното, основното и средното образование. Един преподавател обучава децата от първи до единадесети клас по всички предмети.  Училището не е задължително.“

Камерата се движи между тийнейджърите. Те са с официалната униформа на елитното заведение. Момчетата носят вталени фланелки Версаче и накъсани дънки. Момичетата са по сутиени, с къси панталонки или полички. Надписи:

„Изучавани предмети: Физическо, Фотошоп, Чалгознание, Хипхопознание, Селфизнание, ФИТ – сиреч Фейсбук, Инстаграм, Туитър.

Свободно избираеми предмети: Инфлуенсърство, Ютюбознание, История на пластичната хирургия, Как да снимаме храната си.“

Пред класа стои млада учителка. И тя е по сутиен, с латексов панталон и обувки с огромни платформи.

Учителка: „Копелета, това ви е последния учебен ден. От утре сте фрий. Ваканция, баце! ПриготвИла съм ви списък със задължителните приложения и игри, които ше ви требват наесен. Почвайте да играете, и тоя, който е ударИл най-висок резултат стартира с шестица. На втора страница пък са задължителните видеа в Ютюб. Знам, че повечето от вас не могат да четат на английски и това е напълно нормално за един десетокласник. Така че просто щракайте по линковете. Искам да наизустите движенията от новия клип на Тита, нищо че вече чукна 40 и кусур години. Баба Тита още рита. Ха-ха!“

Тишина в класната стая.

Учителка: „На трета страница пък са задължителните статуси и туитове, които да прочетете през лятото. Споко, нема да се озорите – сичките са на шльокавица. Така. Момичета! Както знаете на влизане у училище, от есента ше бъде мерена дължината на полите и „сабринките“ ви. В тоя ред на мисли – наясно ли сте откъде идва думата „сабринки“? Не? Никой? Защо ли попитАх? От една дърта, ама лачена италианска певица. Сабрина. Както и да е. Ако сте със „сабринки“, задължително е да са впити, очертавайки цепката, както и да се вижда долната част от бузите на дупето. За тея с полички - кройката е регламентирана с наредба номер 9 на Министерството на образованието, а именно, цитирам: „Дължината не требва да надвишава един пръст под свивката, като е желателно двете да са в една хоризонтала.“ Какво е хоризонтала и аз не знам, но предполагам, има се навпредвид да са на една линия.

Към момчетата. Изискванията са си същите като тая година. Има ли некой, който още да не е футболист или ем-ем-еец? А? Преориентирани? Нема. Това е добре. В „бе“ клас миналия месец е дошел некакъв льольо, дето можел да свири на хармоника. Не знаят какво да го прават и вече са го били неколко пъти. Ако го видите, бийте го и вие! Разпоредба на директорката.

Както също знаете, без татуировки и силиконови джуки вече нема пускаме. Който не се е обзавел до сега, време е да си направи.“

Кадърът минава зад учителката. Веднага се сещаме за Ким Кардашиян. Чекмеджето на бюрото ѝ е отворено. От него се подава кожен бич.

Учителка: „ Ей, муньовци! Тихо там отзад! В десети клас научИхте много интересни неща. Историята на доктор Енчев, как така Шер и Кийт Ричардс са още живи, защо Софи Маринова се ожени за Бионсе. Най-важното обаче - цифрите до десет. Догодина ше учиме единайсе, за да може да броите на абитуриентския си бал, без да бъркате. В извънреден час по музика пък ше учиме как, след като преброите да викате „Уууууууу!“ На пръв поглед е лесно, ама не е. Класното ви ше се състои в това, всеки да брои до единайсе и после да крещи „Ууууууу!“ Не е зле да попреговорите през лятото, за да не учиме както тая година числата отначало. Какво, Евстатиев? Не, не се брои и нулата. Ти бил ли си в нула „ве“ клас? Не си бил. Ами тогава? И изобщо, от къде си чувал за нулата? Отивай при директорката!

Разбрах, че лани у стола са докарАли домати. Това е един от триковете на шефката, та да изключи част от учениците баш преди ваканцията. Както знаете витамините са забранени, така че да не съм видела днеска некой да си взима! Придържайте се към обичайното меню от хамбургери и кола! В тех може и да нема салата, но има енергия, а тя ше ви е нужна за най-важния час – физическото. След малко имате изпит. Иванова? Какво правите с Цветков там отзад? Аааа, целувате се! Добре, продължавайте! ИзплашИх се, да не би нещо да учите.“

Ученик от последния ред вади пистолет и стреля по преподавателката. Куршумът минава през нея и се забива в дъската. Учителката е холограма.

Учителка: „За толкова тъпа ли ме имаш, че да дойда баш в последния ден, Кирилов? Двойка! Така. Който не е постнАл през лятото поне десет снимки, изобщо да не ми се явява наесен. За момчетата – задължително голи до кръста, желателно е да сте с плочки. За тея без плочи – отслабнете! За момичетата - знаете: надупени на плажа, седнАли на ръба на басейна, с йога-клинче у фитнеса или с чупка в кръста у некоя тоалетна.“

Кадърът бавно се оттегля към прозореца. Когато излезем навън, думите ще се чуват все по-приглушено.

Учителка: „От септември ше се проверява за чантички, банани и диагоналки. Всеки без такава ше бъде отстраняван. Кажете на ваште да ви купат!

Както знаете официалната училищна униформа, освен дрехите вклюва джпанки с бел чорап или чехли с палец за момчетата и сандали с пайети и напукани пети за момичетата. Вече нема да пускаме с цвички и шпицарки. Вие сте ученици в елитно школо и айде, мола, сички у МОЛА! Указанията требва да се спазват стриктно!

Ученици....“

Вече сме прекалено далече, за да чуваме. Камерата се вдига нагоре и ни показва двора на учебното заведение. Група ученици се бият, други пият, трети пушат, четвърти правят разни непристойни работи! На този фон се появява и заглавието:

ДАНО „НЕ“!

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chaikata
Категория: Забавление
Прочетен: 65296
Постинги: 47
Коментари: 16
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031